3. 4. 2020

Zelená životu. Start Zeleného piva se posouvá na lepší časy

Brno, 3. dubna 2020 – Letošní Zelený čtvrtek bude poprvé po dlouhých letech bez Zeleného piva. Milovníci nejslavnějšího speciálu z pivovaru Starobrno o něj ale nepřijdou – zelené půllitry si vychutnají o něco později. Oblíbené pivo dostane „zelenou“ přesně v okamžiku, kdy skončí současná opatření a otevřou se hospody a restaurace.

Celých čtrnáct let patřilo Zelené pivo zcela neodmyslitelně k začátku velikonočních svátků, čepovat se začínalo vždy přesně na Zelený čtvrtek. Stejně tak tomu mělo být i letos, kdy Zelené pivo shodou okolností navíc slaví patnácté narozeniny. Jenže všechno je jinak: nouzový stav uzavřel hospody a Velikonoce se odehrají pouze doma v úzkém rodinném kruhu.

„Víme, že naši pivaři Zelené pivo ze Starobrna milují, aktuální situace ale bohužel neumožňuje jeho konzumaci tak, jak byli v minulosti zvyklí, tedy společně v hospodách nebo na zahrádkách. V tomto ohledu nemůžeme nic uspěchat a případně riskovat zdraví našich příznivců. Také proto Zelené pivo letos odložíme. Sudy narazíme, až to bude bezpečné, a společně tak oslavíme start nové sezony. Navíc je většina provozoven zavřená a my s nimi budeme solidární. Naše zákazníky proto Zeleným pivem podpoříme právě při otevření jejich provozoven,“ konstatoval obchodní ředitel pro gastronomii Pavel Slavík.

Zelené pivo tak letos získává úplně jiný rozměr. Stane se oslavou nového začátku a vyhlídkou na lepší časy. Proto také své milovníky přivítá novým a laskavým pozdravem: ZELENÁ ŽIVOTU.

________________

Zelené pivo se od začátku své existence vaří podle stále stejné původní receptury z kvalitní vody, speciálního sladu a jakostního žateckého chmele, a to tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinové pánve přidává bylinný výluh. Svou sílu speciální pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů, pak při teplotě kolem jednoho stupně Celsia dokvašuje, chuťově se zakulacuje a získává typický buket a říz. Nakonec se do piva přidává likér. Zelená barva piva je tudíž výsledkem kombinace několika faktorů – technologie, surovin, výluhu i likéru.